De ontwikkeling van je puppy

De snelle groei en de ontwikkeling die je puppy op dit moment doormaakt zijn best complex voor dat kleine lijf. Terwijl je puppy opgroeit, wordt hij groter, groeit zijn capaciteit om dingen te leren, maar kunnen er ook momenten zijn dat hij helemaal niet luistert en dwars doet of juist zelfs angstig is. Dit zijn volkomen normale fases.

In dit artikel omschrijven we kort de verschillende fases en verdiepen we ons in de maandelijkse groeifases waar je pup doorheen gaat. Hierdoor word je als nieuwe pup eigenaar zelfverzekerder omdat je precies begrijpt wat hij nodig heeft, zowel op het gebied van training en begeleiding als op het gebied van voeding.

Om te begrijpen hoe de ontwikkeling van jouw pup loopt beginnen we bij het begin. Maar eerst een aantal weetjes!

Aurra Sing Meet Rostelleys New Dream

Zintuigen

Je pasgeboren pup opent zijn oogjes pas in de tweede week. Zijn gehoor werkt pas goed als hij drie weken oud is. Tegen de tijd dat je pup volwassen is, kan hij tot twee keer hogere frequenties horen dan wij mensen.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem van je puppy, dat hem beschermt tegen ziekteverwekkers van buitenaf, is het eerste half jaar nog volop in ontwikkeling en kan wel wat ondersteuning gebruiken om je puppy gezond te houden.

Sterke botten

In het eerste jaar moeten de botten van je puppy nog veel sterker worden, tot wel vier keer sterker dan beton.

Neonatale fase

De neonatale fase is de eerste periode van de groeicurve en duurt 2 weken. Deze fase duurt voor alle soorten grootte puppy’s hetzelfde en kenmerkend is dat de puppy’s nog erg afhankelijk zijn van de moederhond. De puppy is bij de fokker, samen met broertjes en zusjes in een nestje.

Week 1

Moederhond is op dit moment het belangrijkste in de prille levens van de kleine hondjes. Moeder zorgt voor de nakomelingen door de puppy’s te laten zogen, het nest schoon te houden door de ontlasting op te eten en de ontlasting bij de puppy’s te stimuleren. Als laatst kunnen de kleine pups niet zelfstandig de temperatuur reguleren en zal moeders en nestgenoten zorgen voor een regulatie van de lichaamstemperatuur. Een warmtekussen of warmtelamp kunnen ook zorgen dat de puppy’s niet afkoelen.

Puppy’s bewegen nauwelijks en kunnen nog niet op eigen pootjes staan. Kleine afstanden worden afgelegd door het kruipen naar het doel.

Week 2

Puppy’s zijn blind bij de geboorte. De oogjes gaan open vanaf de leeftijd van 10 dagen, maar ze reageren niet op lichten of bewegingen tot de ogen wat meer gewend zijn.

De eerste ontwormingsperiode is aangebroken. Puppy’s krijgen wormen via de baarmoeder en via de moedermelk en ontworming is daarom een must voor de groeiende viervoeter! Het beste is om een ontworming in de vorm van een pasta te geven want je kunt meerdere puppy’s behandelen met 1 pasta, je kunt gedoseerd werken door het gewicht van de puppy af te wegen en het is makkelijker doorslikken voor de puppy. Een voorbeeld die je kunt geven is No Worm Pasta

Overgangsfase

Week 3

De overgangsfase is de tweede fase tijdens de groeicurve van een puppy en duurt één week. Deze fase duurt voor alle soorten grootte puppy’s hetzelfde.

De zintuigen gaan steeds beter werken en de puppy’s zullen deze steeds meer gaan gebruiken. De kleine honden gaan op ontdekkingstocht en zullen steeds meer interesse gaan tonen in de inhoud van voer- en waterbakken.

Moeder blijft een belangrijk deel in hun jonge leven, aangezien de puppy’s nog steeds bij hun moeder blijven drinken. Zorg ervoor dat de moederhond en de puppy voldoende eiwitten hebben en ontvangen door speciale voeding voor moeder en puppy te geven!

De eerste tandjes breken door. Zorg voor voldoende puppyspeelgoed!

Eerste socialisatiefase

Vanaf de vierde week van de groeicurve zullen er veel dingen veranderen in het jonge leventje van jouw kleine puppy. Zo begint de eerste socialisatiefase; de nieuwsgierigheidsfase. In deze tijd is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen en voorwerpen, maar ook bezienswaardigheden en uitjes, te introduceren aan je puppy! Een ritje naar de dierenarts, alleen thuis blijven, nieuwe mensen en nieuwe honden leren kennen, noem maar op. Wen je puppy rustig aan de nieuwe prikkels!

Week 4 & 5

In week 4 moet je kleine puppy weer ontwormd worden. Dit kan met een pasta, maar ook met een ontwormingspil.

De eerste melktanden zijn doorgebroken! In totaal bevat het melkgebit 28 tanden en kiezen. Zorg voor voldoende kauwspeeltjes die je jouw puppy kunt bieden.

De puppy’s mogen beginnen met het eten van voer! Wil je brokken geven? Maak de brokjes eerst een beetje zacht door de brokken te weken in lauwwarm water. De geuren van de brokjes komen naar voren, wat erg aantrekkelijk ruikt voor de kleine viervoeter!

Week 6 & 7

In week 6 is de eerste ‘officiële’ kennismaking met de dierenarts, spannend! Je puppy wordt ingeënt voor hondenziekte en het parvovirus. Let op: dit is niet de laatste keer dat je puppy ingeënt moet worden!

Vanaf week 6 mogen honden worden gechipt. Dit gebeurt meestal bij de fokker, maar kan je ook op latere leeftijd doen wanneer je met je puppy naar de dierenarts gaat. Wist je dat het verplicht is om je hond te chippen in Nederland?

In week 6 is het weer tijd om te ontwormen! Dit kan met een pasta, maar ook een ontwormingspil.

In week 6 en 7 zullen de puppy’s minder gaan spenen bij hun moeder omdat de moeder het niet meer accepteert. Zorg altijd voor puppyvoer voor jouw kleine hond!

Week 8 & 9

Vanaf week 8 mogen de puppy’s naar de nieuwe eigenaren! De eerste socialisatieperiode is nog niet afgelopen en je nieuwe puppy zal de wereld al snuffelend gaan ontdekken.

Vanaf week 8 kan je starten met het weren van teken en vlooien! Ontvlooien kan je doen met een pipet, pil, band of insectwerende kleding.

In week 8 moet er weer worden ontwormd! Dit kan je vanaf dit moment het beste doen met een ontwormingspil.

In week 9 moet een dierenartsbezoekje geplanned staan! Je puppy zal nieuw worden ingeënt voor de ziekte van Weil en optioneel voor kennelhoest. Kennelhoest wordt apart aangeboden door de dierenarts, maar is aan te raden wanneer je van plan bent om je hond naar het pension te brengen of als je naar plekken gaat waar meer honden zijn. Het vaccin tegen het parvovirus zal herhaald worden.

Week 10, 11 & 12

Vanaf week 10 is je puppy steeds meer gewend aan het leven bij jou thuis. Je kunt starten met trainingen zoals het leren aan de lijn lopen, benchtraining en leren alleen thuis te blijven.

Vanaf week 12 (3 maanden) zal het gebit van je puppy wisselen naar een volwassen gebit. Zorg voor voldoende speeltjes om het wisselproces goed te laten verlopen! Sommige speeltjes of snacks zijn te hard voor de tandjes van jouw puppy. Zorg daarom voor speelgoed en kauwsnacks die ontworpen zijn voor puppy’s. Voorbeelden die je kunt geven zijn de puppy-speelgoed van Nylabone of de puppy kauwsnacks van Whimzees.

In week 12 zijn de laatste inentingen die je aan je puppy moet geven. Na deze vaccinatie, moet je jouw hond jaarlijks laten inenten! Nieuwe vaccinaties werken tegen besmettelijke leverziekte en misschien hondsdolheid (als je met je hond naar het buitenland gaat). Je hond krijgt een herhaling van de vaccins tegen hondenziekte, parvovirus en de ziekte van Weil.

In week 12 moet je niet vergeten om je puppy te ontwormen! Dit kan je het beste doen met een ontwormingspil.

In week 12 moet je je puppy ook weer ontvlooien!

Jeugd- en tweede socialisatiefase

De grootste veranderingen in het leven van jouw puppy is geweest en het groeitempo zal afzwakken. Vanaf dit moment in de groeicurve zullen de groeiperiodes van de verschillende groottes honden gaan veranderen. Er wordt onderscheid gemaakt in kleine honden, middelgrote honden, grote honden en zeer grote honden.

Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn.
Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar).
Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar).
Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).

Grote en zeer grote honden hebben een andere voedingsbehoefte dan honden van een middelgroot of klein ras. Dit komt omdat deze honden het lichaamsgewicht meer moeten vermenigvuldigen. Zorg er daarom voor dat je jouw hond puppyvoeding of juniorvoeding geeft tot hij is uitgegroeid. Deze voedingen bevatten de juiste hoeveelheden eiwitten; de belangrijkste bouwstenen van de groei. Daarnaast bevatten deze voedingen de juiste hoeveelheden Calcium en Fosfor; voldoende om te groeien, maar zorgt ook dat de botten juist niet te snel groeien. Dit kan namelijk zorgen voor een afwijkende groei. Ben je benieuwd naar meer informatie over voer voor je puppy? Bekijk ons advies!

Tweede socialisatiefase (angstfase, 12 weken tot 6 maanden)

De duur van de tweede socialisatiefase geldt voor alle honden hetzelfde. Alle honden doorlopen deze fase vanaf 12 weken tot en met 6 maanden. Deze socialisatiefase heet de angstfase; je puppy vindt dingen spontaan weer eng en spannend! Pas op met het te snel socialiseren want in deze tijd kunnen trauma’s worden ontstaan die niet meer weg gaan. Doorloop alles wat je tijdens de eerste socialisatiefase bent tegengekomen en blijf de nieuwe prikkels herhalen.

Jong volwassenheid

De puberteit (of de puppertijd) kan voor veel baasjes een frustrerende tijd zijn. Je hond komt net uit de kinderfase van zijn leven en zal minder goed luisteren dan voorheen. Je hond zal enkele gedragingen uitproberen die misschien niet gewenst zijn. Denk hierbij aan agressie, ongehoorzaamheid of veel energie hebben. Blijf je hond op dit punt van zijn leven trainen en beloon waar nodig. Deze tijd zal per hond variëren en zal van enkele maanden tot maximaal een jaar duren.